Ikke rør sykelønnsordningen!
For Fellesforbundet er det viktig at inntekten til våre medlemmer er forutsigbar. Det gjelder også under sykdom. Derfor vil vi:
- Forsvare dagens sykelønnsordning
- Kreve at alle arbeidsgivere får ansvar for å forskuttere sykelønn
- Kreve at ingen arbeidstakere blir stående uten inntekt der det er uenighet om vilkårene for sykelønn er oppfylt
Siden 1978 har arbeidsfolk vært trygge på at de ikke går ned i lønn, hvis de ble syke. Nå angriper arbeidsgiverne og høyresiden sykelønnsordningen og krever kutt. Det vil ramme bussjåfører, industriarbeidere, hotellansatte, restaurantansatte, kabinpersonale, lagerarbeidere, bilmekanikere, bygningsarbeidere og alle andre med et fysisk yrke som aldri kan ta hjemmekontor.
Ingen blir friskere av å bli fattigere
Dagens sykelønnsordning må derfor bestå. Løsningen på å få ned sykefraværet er ikke å innføre en karensdag. En karensdag betyr at hvis den ansatte er syk og må være borte fra jobben, går et antall dager før arbeidsgiver begynner å yte sykepenger. En karensdag vil i stor grad ramme våre medlemmer og andre arbeidstakere som ikke har mulighet til å arbeide hjemmefra.
I tillegg er det ikke korttidsfraværet som er problemet, men langtidsfraværet. Det er først og fremst de lange sykefraværene knyttet til psykiske symptomer og plager, og spesielt blant personer under 40 år, som driver økningen.
Vi trenger mer kunnskap og flere verktøy for å hjelpe folk tilbake på jobb. Det støtter Fellesforbundet. Men å tro at bare du kutter i inntekten til folk vil de plutselig bli friske er en livsløgn fra arbeidsgiverne og høyresiden.
Tilrettelegging og forebygging
Skal vi få ned sykefraværet må det skje i hver enkelt virksomhet gjennom forebygging og tilrettelegging. I følge Stami Faktabok om arbeidsmiljø og -helse 2024 viser forskning «at det er et betydelig potensial for å redusere sykefraværet. Dette potensialet ligger blant annet på hver enkelt arbeidsplass i form av det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet.»
Ved å legge til rette for at ansatte får økt kontroll i arbeidet, kontroll over arbeidstiden og at det er et positivt sosialt klima, reduseres risikoen for sykdom. Vi ser at bedrifter som er gode på tilrettelegging får ned sykefraværet.
Forskuttering av sykelønnen
For å sikre våre medlemmer en forutsigbar inntekt under sykdom, arbeider Fellesforbundet også for at alle arbeidsgivere skal forskuttere sykelønnen. Dette er viktig fordi saksbehandlingstiden i Nav er for lang og sykemeldte får ikke ytelsen når de trenger den.
Bestridelse av legemeldt sykefravær
Det er også en stor og økende utfordring for våre medlemmer at arbeidsgivere bestrider legemeldt sykefravær under henvisning til konflikter på arbeidsplassen. Men et dårlig psykososialt arbeidsmiljø kan også føre til sykefravær og økt risiko for arbeidsuførhet.
Fellesforbundet jobber derfor for å se på muligheter for å ivareta arbeidstakere på en bedre måte enn i dag. Det kan enten være gjennom å pålegge arbeidsgivere å utbetale sykelønnen samtidig med at de skal varsle Nav om at de mener vilkårene ikke er oppfylt. En annen løsning er at Nav pålegges å behandle og avgjøre søknaden om sykepenger innen en kort frist.
IA-avtalen
Siden 2001 har vi i Norge hatt intensjonsavtalen for et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen). Målene i avtalen da den ble opprettet var å forebygge og redusere sykefraværet, styrke jobbnærværet og bedre arbeidsmiljøet, samt hindre utstøting og frafall fra arbeidslivet.
Avtalen har vært fornyet flere ganger. En viktig forutsetning har fulgt avtalen siden 2001 - sykelønnsordningen ikke skal røres i avtaleperioden.
Onsdag 4. desember nektet arbeidsgiverne å signere på en ny IA-avtale. De ville ikke beholde sykelønnsordningen.
NHO og de andre arbeidsgiverorganisasjonene satser nå alt på ett kort: At høyresiden skal vinne valget til høsten, slik at de får trumfet gjennom et brutalt kutt i arbeidsfolks inntekt.
Vi kan få et A- og B-lag
Innføres det karensdager i Norge, er det først og fremst ansatte i arbeideryrker i privat sektor som rammes. En endring av sykelønnsordningen kan resultere i et A- og B-lag i arbeidslivet, og dette kan ikke Fellesforbundet akseptere.
Bli med i kampen for sykelønna!
Kampen om sykelønna har tilspisset seg. Både arbeidsgiverne og høyresida vil svekke vår rett til full lønn under sykdom. Det kan vi ikke akseptere.
Løpesedler
Nå gjelder det å mobilisere. Vi har laget løpeseddel som dere kan laste ned og trykke opp. Her er pdf og her er trykkfilen.
Kampanje i sosiale medier
Vi kjører også en kampanje på sosiale medier som det er fint om dere hjelper oss å spre. Lenken er her.
Gode leserinnlegg
Flere av våre tillitsvalgte har skrevet gode leserinnlegg hvor de argumenterer for bevaring av dagens sykelønnsordning.
- Bård Eggen
- Richard Storevik, avd. 5
- Christoffer Heggholmen 1, avd. 5
- Christoffer Heggholmen 2, avd. 5
- Ørjan Takle, avd. 11 Vestnorsk Transportarbeiderforening
- Stian Sagvold, avd. 108 Innherred Fagforening
- Kjell-Arve Aspaas, avd.16 Midtnorsk Transportarbeiderforening
- Vidar Schei, avd. 2 Fredrikstad Fagforening
- Merethe Solberg, avd. 10
De kan du lese her. Noen er bak betalingsmur, men kanskje har du tilgang? Tips oss gjerne om det er andre vi ikke har fanget opp.
Vi bistår gjerne
Stå på og ta gjerne kontakt hvis dere trenger bistand til utspill eller lignende.